“Van technisch inhoudelijk naar een meer sturende en ondersteunende rol”

Pieter van der Tang - Teamleider Spoorwegtechniek

“Spoorwegtechniek omvat de aanleg van tram- en metrospoor inclusief de bovenleiding en de voedingskabels. Toen ik in 2001 bij de RET ging werken, was dat voor mij een compleet onontgonnen terrein. Tijdens mijn HTS-studie werktuigbouwkunde was het vakgebied totaal niet aan bod gekomen. Ik moest het dus leren in de praktijk. De RET is daarvoor een perfect bedrijf. Er wordt veel geïnvesteerd in het spoor, waardoor je mee kunt draaien in grote projecten. En op technisch gebied lopen we hier vaak voorop. We zijn veel innovatiever dan de meeste vergelijkbare bedrijven. Voor technici als ik zijn dat zeker aspecten die het werk extra interessant maken.

Het werk van onze afdeling begint vaak met een streep in een stedenbouwkundig plan die aangeeft dat er spoor moet worden aangelegd of vernieuwd. Ons team maakt de vertaling naar een technisch ontwerp. Daarbij moeten we rekening houden met allerlei raakvlakken en randvoorwaarden. Dat maakt het werk boeiend en over het algemeen wat breder en afwisselender dan bij een ingenieursbureau.

Sinds ik teamleider ben, is mijn rol veranderd van een technisch- inhoudelijke naar een meer sturende en ondersteunende. Mijn technische kennis komt me daarbij goed van pas. Zowel bij het maken van begrotingen en offertes als bij het coachen van de medewerkers, waarvan de meeste een MBO- of HBO-opleiding werktuigbouw of civiele techniek hebben gevolgd. Vrijheid en zelfstandigheid is voor de meeste RET’ers een groot goed. Als leidinggevende moet je ze ruimte en vertrouwen durven geven. Maar ook de route uitzetten om de afdeling naar een hoger plan te tillen. Het is een uitdaging om samen aan dat doel te werken.”    


Collega's aan het woord

Ed van Dam

Ed van Dam

Monteur Metro
Metrotechniek is in één woord prachtig
William Grootscholten

William Grootscholten

Business Controller
Kansen zichtbaar maken voor kostenbesparingen
Ikbal Solak

Ikbal Solak

Projectleider Ingenieursbureau
Als projectleider bij het Ingenieursbureau van de RET ben ik verantwoordelijk voor heel uiteenlopende projecten, variërend van de bouw van een tramremise tot de ontwikkeling van technische systemen.
Bekijk meer testimonials